Având o importanță deosebită în religia creștin-ortodoxă, data de 9 martie simbolizează Sfinții 40 de Mucenici. Totodată, în tradiția populară, este prima sărbătoare a primăverii. Pentru a marca acest eveniment, două zone ale României pregătesc o specialitate culinară de care nu ai cum să nu te îndrăgostești - mucenicii.
În Muntenia, ei sunt de dimensiuni mici și se fierb într-un sirop dulce, iar în Moldova se fac din aluat dospit. Cei din urmă sunt recunoscuți pentru savoarea lor, iar echipa Dajar vrea să te convingă de acest lucru. Ca atare, îți aduce în atenție un articol cu sfaturi pentru gătirea unor delicii moldovenești pufoase și gustoase!
Pregătește cu atenție compoziția
Cei mai buni mucenici necesită un aluat pregătit cu grijă. Așadar, primul pas pe care trebuie să îl faci este reprezentat de alegerea ingredientelor. Pentru a ieși un preparat fraged, ai nevoie de următoarele:
-
făină (1 kg)
-
lapte (500 ml)
-
3 ouă (doar două pentru compoziție)
-
ulei (50 g)
-
drojdie (25 g)
-
zahăr
-
puțină sare
Este de dorit ca laptele să fie călduț, iar restul elementelor să fie la temperatura camerei, încurajând dospirea.
Folosește un bol încăpător și adaugă ingredientele solide, urmate de cele lichide. Amestecă-le și pregătește-le pentru etapa cea mai importantă: frământarea. Aceasta trebuie realizată cu multă răbdare, fiind gata în momentul în care nu se mai lipește compoziția de suprafața vasului. Coca trebuie lăsată în loc călduros, timp de aproximativ 20 de minute, pentru a-și mări volumul.
Creează forma desertului
După ce aluatul s-a odihnit, te poți apuca de împărțirea lui în bucăți de dimensiuni medii, în funcție de cât de mari dorești să fie mucenicii. Dacă vrei să fie egali, te poți ajuta de un cântar, atribuind fiecărei secțiuni în jur de 100 g.
Formarea lor nu este dificilă. Ia o bucățică din amestec și începe să-l rulezi până când se va lungi. Capetele acestuia trebuie unite pentru a forma un cerc, pe care îl vei răsuci în forma cifrei 8. Nimic mai simplu, nu? Așază-i într-o tavă cu hârtie de copt (cu spațiu între ei) și lasă-i așa cam 20 de minute. Îți recomandăm tava Lukrecja, care permite o coacere uniformă și o curățare rapidă. Nu uita să ungi mucenicii cu ou, asigurând rumenirea și strălucirea lor. Mai apoi, pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 25-30 de minute.
Îndulcește preparatul după preferințe
Pentru însiropare există două variante. Prima și cea mai utilizată în Moldova este ungerea cu miere de albine și presărarea cu nucă măcinată. Mierea nu înmoaie foarte tare și este extrem de aromată. În plus, are și beneficii pentru sănătate.
După ce ai scos tava din cuptor, folosește o pensulă din silicon și pune miere. Noi îți sugerăm pensula Nordic, care nu absoarbe lichidele și sprijină o întindere uniformă, subțire. Presară nucă deasupra și gata… ai un desert delicios!
Cea de-a doua variantă necesită mai mult timp și presupune realizarea unui sirop. Pune o cratiță pe aragaz, adaugă 400 ml apă și 200 g zahăr, iar apoi lasă la fiert timp de 5-7 minute. După ce siropul este făcut, toarnă cam două linguri peste fiecare mucenic și adaugă nucă. Alternativ, poți apela și la cocos sau alte arome preferate.
Cert este că indiferent de varianta aleasă, rezultatul va fi la fel de gustos, iar cei apropiați ție vor fi extrem de încântați să-l savureze! Dajar Magazin este ajutorul tău de nădejde pentru prepararea acestor delicii, oferindu-ți toate ustensilele de care ai nevoie!
Dacă ți-a făcut plăcere să citești acest articol, te-ar mai putea interesa și:
Comentarii