Ce se mănâncă special de Crăciun și Revelion în România

Sărbătorile de iarnă au o putere specială, care dă startul unei călătorii în timp indiferent de vârstă – aceea de a reuni în jurul mesei pe toți cei dragi. Printre povestiri, sesiuni copioase de râs, zâmbete și îmbrățișări, preparatele tradiționale dau savoare momentelor petrecute împreună. Mai mult decât atât, conturează o punte între trecut și prezent, invocând aromele copilăriei și valorificând sentimentul de apartenență.

Și cum „acasă” înseamnă pentru fiecare un alt loc, Dajar a decis ca anul acesta să aducă în atenție mâncăruri de Crăciun și Revelion specifice diferitelor regiuni din țară. Ce a ieșit? Un articol ce satisface orice preferință și inspiră la a încerca noi rețete!

Moldova și popularele răcituri de porc (piftie)

Când vine vorba despre deliciile moldovenești, răciturile se numără cu siguranță printre ele. Acestea se pregătesc ușor, ingredientele necesare fiind: carne de porc (de dorit urechi, picioare sau buturel/ciolan), usturoi, morcov, rădăcină de pătrunjel, ceapă, sare și piper boabe.

Odată ce carnea a fost pregătită, se pune într-o oală înaltă cu restul legumelor curățate și lăsate întregi. Pentru ca răciturile să iasă clare, este important să fiarbă la foc mic pentru câteva ore (ideal până apa a scăzut la jumătate) și să nu fie amestecate. Cât despre consistență, poți dizolva un plic de gelatină în compoziție după ce s-a oprit focul și compoziția nu mai fierbe.
După ce ai porționat carnea și ai strecurat zeama, poți alege niște boluri tematice – precum cele din gama Winter – pentru a te bucura de rezultat!

Ardealul și savuroasa ciorbă de afumătură cu tarhon

Impresionând prin gustul ei aparte, ciorba de afumătură cu tarhon este o vedetă a sezonului! Aceasta se realizează din: coaste de porc afumate, ceapă, țelină, ardei gras, cartofi, rădăcină de pătrunjel, bulion, tarhon, zeamă de lămâie și ulei.

Primul pas e reprezentat de porționarea și rumenirea cărnii în ulei pentru câteva minute. Se dă deoparte și sunt adăugate în vas legumele tocate, iar mai apoi bulionul. După călire, se pun toate ingredientele în oală – inclusiv cartofii făcuți cubulețe – se completează cu apă și se lasă la fiert. Poți opta aici pentru piesa Jasper, întrucât este compatibilă cu toate tipurile de aragaz și permite o utilizare versatilă. Desigur, înainte de servire, poți drege totul cu smântână și zeamă de lămâie.

Banatul și clasicul lui lebăr

De pe masa festivă nu poate lipsi nici clasicul lebăr bănățean, care încântă prin simplitate și aromă inconfundabilă. Acesta necesită: carne, ficat și intestine de porc, ceapă, dafin, boia dulce, sare și piper.

Carnea și ficatul se pun la fiert în apa cu ceapă, dafin și sare, după care se dau prin mașina de tocat. Se amestecă rezultatul cu restul condimentelor și se lasă la răcit. Ulterior, se introduce în intestinele bine spălate și se dă din nou la fiert, pentru aproximativ jumătate de oră. Când este gata, feliază lebărul, pune-l pe elegantul platou Porto și surprinde-ți musafirii!

Oltenia și ineditul pește în aspic

Fiind un simbol al abundenței, peștele ocupă un loc de cinste în meniu – mai ales la trecerea dintre ani. Pentru a face rețeta în manieră oltenească, asigură-te că ai: pește, lămâi, rădăcină de pătrunjel și pătrunjel verde, ceapă, țelină, morcovi, gelatină, oțet, piper boabe și sare.

Se dau legumele la fiert în apă cu sare, apoi se condimentează supa după plac cu boabe de piper, zeamă de lămâie și oțet. Se curăță bine bucățile de pește, se adaugă în vas pentru 20 de minute, după care se pune gelatina dizolvată în 200-250 ml de supă.

Între timp, peștele este dat deoparte și pus în formele pentru aspic, alături de câteva rondele de morcov sau frunze de pătrunjel. Ce rămâne de făcut? Se toarnă lichidul – strecurat în prealabil – și se lasă la răcit. Iar dacă vrei o notă de rafinament în momentul servirii, îți sugerăm să apelezi la tacâmurile Como Gold.

Muntenia și iubita friptură cu usturoi

Preferată deopotrivă în Muntenia și în restul țării, friptura cu usturoi este un adevărat răsfăț culinar. Aceasta poate fi făcută din: carne de porc, usturoi, sare, boia, cimbru, ulei și pastă de tomate.

Începe prin a lăsa carnea pentru 3-4 ore într-o marinadă realizată cu toate ingredientele menționate. Pune apoi bucățile într-un vas termorezistent – așa cum este cel din gama Excellent – și acoperă-le cu apă, pentru a obține o textură fragedă. Lasă la cuptor circa 50-60 de minute, însă ai grijă să întorci carnea de pe o parte pe alta periodic, asigurând astfel o gătire uniformă. La final, te poți bucura de preparat cu o garnitură de cartofi și un sos cu iaurt și usturoi.

Dobrogea și renumita ei plăcintă

Lista noastră nu putea fi completă fără un desert dobrogean, iar această rețetă de plăcintă este perfectă! Vei avea nevoie de: făină, apă, ulei, oțet, brânză ușor sărată, iaurt, ouă și sare.

Frământă coca din făină, apă, ulei, oțet și sare, după care împarte-o în 5 bucăți egale și lasă-le puțin la dospit. Pentru umplutură, amestecă brânza cu iaurtul și ouăle bătute. Când aluatul a crescut, întinde-l bine, pune compoziția și rulează-l. Acesta trebuie să fie așezat sub formă de spirală, într-o tavă rotundă ca cea din colecția Lukrecja, după care se dă la cuptor pentru 30 de minute.
Mai apoi, se bat alte ouă cu niște smântână, se unge suprafața plăcintei și se mai lasă la copt pentru 10 minute.

Acum că ai primit o așa diversitate de idei, nu-ți rămâne decât să-ți demonstrezi măiestria în bucătărie! Noi îți dorim Sărbători liniștite și clipe de neuitat alături de toți cei dragi ție!

Dacă ți-a făcut plăcere să citești acest articol, te-ar mai putea interesa și:

Comentarii